Najpopularniejsze diety

Wiosna to dobry czas na odchudzanie – wraz z nadejściem cieplejszych dni mamy więcej energii, chętniej podejmujemy aktywność fizyczną na świeżym powietrzu, w sklepach zwiększa się dostępność sezonowych owoców i warzyw.

Oczywiście najczęściej motywuje nas przede wszystkim wizja wakacyjnego urlopu na plaży i naszej idealnej sylwetki w stroju kąpielowym.

Nie dajmy się jednak zbytnio ponieść fantazji – dieta przede wszystkim powinna być bezpieczna i skuteczna, tak byśmy mogli cieszyć się zdrowym ciałem i duchem nie tylko na urlopie. Aby odchudzanie było efektywne, musimy rozpocząć dietę odpowiednio wcześnie. Dlatego już teraz zapoznaj się wadami i zaletami najpopularniejszych diet ostatnich lat.

Dieta śródziemnomorska/dieta DASH

Dieta śródziemnomorska, a także dieta DASH opierają się na niskoprzetworzonych produktach, dużej ilości warzyw i owoców, zbożach, nasionach oraz chudym mięsie i produktach pochodzenia zwierzęcego. Połowę dziennego spożycia powinny stanowić warzywa i owoce. W codziennym jadłospisie może pojawić się także chudy nabiał oraz pełnoziarniste produkty zbożowe. Kilka razy w tygodniu zaleca się spożycie chudego drobiu lub ryb.

Dieta DASH (ang. Dietary Approaches to Stop Hypertension) została stworzona w latach 90., a jej głównym celem była poprawa wartości ciśnienia tętniczego u pacjentów kardiologicznych. Udowodniona skuteczność diety DASH w walce z nadciśnieniem oraz ogólnie korzystny wpływ na zdrowie pacjentów, sprawiają, że jest ona jedną z najbezpieczniejszych i najskuteczniejszych diet. Odpowiednio zaplanowana, z uwzględnieniem indywidualnego zapotrzebowania kalorycznego pacjenta umożliwia trwałą redukcję masy ciała.

Diety niskowęglowodanowe (np. dieta ketogeniczna)

Dieta niskowęglowodanowa bazuje na zmniejszonej podaży węglowodanów – <130g/d lub <26% całkowitego zapotrzebowania energetycznego. Na przykład, w diecie ketogenicznej dzienne spożycie węglowodanów to 20-50g/d lub <10% całkowitego zapotrzebowania energetycznego. Ograniczenie spożycia węglowodanów wiąże się z większym spożyciem tłuszczów (w przypadku diety ketogenicznej) lub białek (w przypadku diety Dukana).

Ponieważ jest to dieta do pewnego stopnia restrykcyjna, wymagająca wyeliminowania niektórych produktów, jej stosowania może wiązać się z niedoborami mikro- i makroelementów.

Diety niskowęglowodanowe mają udowodnioną skuteczność, jeżeli są stosowane przez krótki okres czasu (do 12 miesięcy). Ponieważ mogą mieć niekorzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, w odróżnieniu od diety DASH, nie powinny być stosowane dłużej.

Diety restrykcyjne (dieta kopenhaska)

Dieta ta bazuje na znacznym ograniczeniu spożycia węglowodanów (eliminacja pieczywa, kasz, makronu), a ilość dostarczanej energii nie przekracza 800 kcal/dzień. Dietę kopenhaską powinno stosować się przez 13 dni, a każdy dzień ma swój ściśle określony jadłospis. Ponieważ dieta jest bardzo niskokaloryczna i restrykcyjna, jej stosowanie może prowadzić do znacznych niedoborów, zaburzeń metabolizmu oraz dolegliwości takich jak zmęczenie, zaparcia, spadek nastroju.

Nie ma dowodów medycznych na pozytywny wpływ diety kopenhaskiej na zdrowie. Jest ona odradzana przez lekarzy i dietetyków, ze względu na swoje niezbilansowanie i znaczny efekt jo-jo, w krótkim czasie od zakończenia diety.

Przeczytaj również: Czy warto stosować dietę ketogeniczną?

Źródło:

Banach, Maciej. “Dieta o Niskiej Zawartości Węglowodanów Niekorzystna Dla Zdrowia?” Medycyna Praktyczna, 2018, www.mp.pl/nadwaga-i-otylosc/aktualnosci/193694,dieta-o-niskiej-zawartosci-weglowodanow-niekorzystna-dla-zdrowia,1?fbclid=IwAR3tnux7wJzWip_QWxSjGCty8Xuhgtv1h5VB-8JqHTktwnyyyQDwr0ZVR64.

Batch, Jennifer T et al. “Advantages and Disadvantages of the Ketogenic Diet: A Review Article.” Cureus vol. 12,8 e9639. 10 Aug. 2020, doi:10.7759/cureus.9639

Challa, Hima J., et al. “DASH Diet To Stop Hypertension.” StatPearls, StatPearls Publishing, 23 May 2020.

Masood, Wajeed, et al. “Ketogenic Diet.” StatPearls, StatPearls Publishing, 14 December 2020.

prevPOPRZEDNI ARTYKUŁNASTĘPNY ARTYKUŁnext