Czy warto suplementować witaminę C?

Witamina C (kwas askorbinowy) to witamina, której nasz organizm nie jest w stanie sam syntezować ani magazynować, dlatego musi być ona dostarczana z pożywieniem.

Witamina C pełni istotne funkcje w organizmie. Bierze udział w produkcji kolagenu i odpowiada za przyspieszenie procesu gojenia się ran i zrastania kości. Witamin C jest istotnym czynnikiem poprawiającym wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego oraz podnosi odporność organizmu na infekcje wirusowe i bakteryjne.

Całkowity brak witaminy C prowadzi do szkorbutu, który objawia się głównie patologicznymi załamaniami i krwawieniami.

W witaminę C bogate są warzywa i owoce, a także ich przetwory. Szczególnie dużo witaminy C zawiera natka pietruszki, czerwona papryka i czarna porzeczka.

Jednym z najczęstszych pytań, jakie zadają sobie pacjenci to to czy warto suplementować witaminę C w okresie przeziębienia lub w ramach jego profilaktyki. Potencjalna, pozytywna rola witaminy C w łagodzeniu objawów przeziębienia była badana przez wiele lat. Ostateczne wyniki wielu prac naukowych wykazały, że nie ma istotnych korzyści z suplementacji witaminy C w trakcie przeziębienia. Profilaktyczne przyjmowanie witaminy C, w dawce co najmniej 200 mg, prawdopodobnie nieznacznie skraca czas trwania przeziębienia (u dorosłych o 8% a u dzieci o 14%).

Witamina C pełni istotne funkcje w naszym organizmie, jednak zbilansowana dieta, bogata w owoce i warzywa całkowicie pokrywa dzienne zapotrzebowanie na nią. Ponieważ nie ma dowodów na korzyści płynące z suplementacji witaminy C w trakcie przeziębienia, nie jest ona zalecana.

Witamina C poprawia wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego, dlatego cosoby z jego niedoborami powinny wybierać preparaty żelaza o nią wzbogacone.

Źródło:

Douglas, R M et al. “Vitamin C for preventing and treating the common cold.” The Cochrane database of systematic reviews ,4 CD000980. 18 Oct. 2004, doi:10.1002/14651858.CD000980.pub2

“Normy Żywienia 2020.” PZH, Dec. 2020, www.pzh.gov.pl/normy-zywienia-2020/.

Przygoda, Beata. “Witamina C.” Medycyna Praktyczna, 2012, www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/63300,witamina-c.

prevPOPRZEDNI ARTYKUŁNASTĘPNY ARTYKUŁnext