Dieta a cholesterol
Na wyniki badania lipidogramu w ogromnej mierze ma wpływ nasza dieta. To co jemy i w jakich ilościach bezpośrednio przekłada się na funkcjonowanie gospodarki lipidowej organizmu. Jakie produkty i nawyki żywieniowe mają szczególne znaczenie?
- Nasycone kwasy tłuszczowe, czyli tłuszcze zwierzęce – czerwone mięso, smalec, masło, tłuste sery (topione, żółte, pleśniowe) zawierają znaczne ilości niepożądanych w naszej diecie nasyconych kwasów tłuszczowych. Zamiast nich wybieraj oleje roślinne, pestki dyni, tłuste ryby morskie.
- Tłuszcze trans (powstałe na skutek utwardzania olejów roślinnych) – odpowiadają za wysoki poziom „złego” cholesterolu LDL; ich źródłem są gotowe wyroby cukiernicze (np. ciasteczka), żywność typu fast food i inna wysoce przetworzona, margaryny twarde.
- Produkty z dużą zawartością cholesterolu – podroby, tłuste mięsa, żółtka jaj, tłusty nabiał.
- Sterole i stanole roślinne, które zmniejszają wchłanianie cholesterolu z przewodu pokarmowego. Wzbogacane są w nie takie produkty jak jogurty, margaryny.
- Błonnik pokarmowy jest podstawą zdrowego żywienia – nie może go zabraknąć w diecie osób z hipercholesterolemią. Bogate są w niego warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, owsianki, rośliny strączkowe.
- Ograniczenie spożycia cukrów prostych i alkoholu może być korzystne u osób z nieprawidłowymi wartościami trójglicerydów.
Pamiętaj, że na zmianę nawyków żywieniowych nigdy nie jest za późno! Zdrowa, zbilansowana dieta w połączeniu z aktywnością fizyczną jest zawsze pierwszym i najważniejszym etapem leczenia zaburzeń lipidowych. Ograniczenie do minimum konsumpcji tłuszczów zwierzęcych oraz wprowadzenie do codziennego jadłospisu warzyw (przede wszystkim roślin strączkowych), olejów roślinnych oraz ryb to podstawa leczenia hipercholesterolemii.
Zobacz też:
Cholesterol – najczęściej zadawane pytania
Źródło:
Cabral, Carlos Eduardo, and Márcia Regina Simas Torres Klein. “Phytosterols in the Treatment of Hypercholesterolemia and Prevention of Cardiovascular Diseases.” Arquivos brasileiros de cardiologia vol. 109,5 (2017): 475-482. doi:10.5935/abc.20170158
Najjar, Rami S et al. “A defined, plant-based diet utilized in an outpatient cardiovascular clinic effectively treats hypercholesterolemia and hypertension and reduces medications.” Clinical cardiology vol. 41,3 (2018): 307-313. doi:10.1002/clc.22863
Wright, N et al. “The BROAD study: A randomised controlled trial using a whole food plant-based diet in the community for obesity, ischaemic heart disease or diabetes.” Nutrition & diabetes vol. 7,3 e256. 20 Mar. 2017, doi:10.1038/nutd.2017.3