WITAMINA D: wpływ na ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej

WITAMINA D: wpływ na ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej

Wykazano w szeregu badań epidemiologicznych, że występowanie najczęstszych form nowotworów takich jak: rak piersi, rak jelita grubego, rak odbytnicy, rak macicy, rak jajników, rak gruczołu krokowego i białaczka limfatyczna, wykazuje negatywną korelację z poziomem witaminy D w surowicy krwi.

 

Zauważono, że witamina D działa przeciwnowotworowo i znacznie  zmniejsza częstość występowania chorób nowotworowych u osób, u których jej poziom jest nie mniejszy niż 30 ng/ml surowicy krwi.

 

Jak widać witamina D pełni w naszym organizmie wiele istotnych funkcji. Należy pamiętać o okresowym badaniu poziomu witaminy D oraz odpowiedniej suplementacji (zależnej od naszego wieku i masy ciała).
O tym jak suplementować witaminę D i w prosty sposób zbadać jej poziom we krwi przeczytasz tutaj.

Zobacz również: wpływ witaminy D na układ mięśniowy,insulinooporność i rozwój cukrzycy, układ kostny, układ krążenia.

Źródło:
Głowacki, Łukasz. “Szlakami Witaminy D.” Biotechnologia.pl, 2016, biotechnologia.pl/biotechnologia/szlakami-witaminy-d,16534.
Przygoda, Beata. “Witamina D.” Medycyna Praktyczna, 2016, www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/62906,witamina-d.

 

 

prevPOPRZEDNI ARTYKUŁNASTĘPNY ARTYKUŁnext